Waarom ik de overstap maak

Autosport en duurzaamheid. Begrippen die elkaar tegenspreken. Echt duurzaam zal autosport of karting niet kunnen zijn, maar duurzamer zeker wel. Alles wat we doen moet immers duurzamer. Kan ik mijn passie behouden én rekening houden met onze planeet? Ik denk het wel en maak daarom dit jaar de overstap van reguliere karts naar elektrische karts. In dit blog leg ik je uit waarom!

1 // Leren over duurzamere autosport

Professioneel gezien werk ik sinds een aantal jaren full time aan de verduurzaming van steden. De noodzaak en urgentie om meer met duurzaamheid te doen is gegroeid en daar heb ik mijn rol steeds op aangepast. Echter is die drijfveer niet langer helemaal te rijmen met mijn passie voor autosport: het voelt niet goed! Vroeger stond bij ons thuis nooit de TV aan met voetbal, maar met Formule 1. Ik kreeg van jongs af aan de autosport mee van mijn enthousiaste vader. Ik kart pas sinds 2017 maar de laatste paar jaar wringt de tegenstelling tussen autosport en duurzaamheid voor mij steeds meer. Ik wist niet hoe ik met dit gevoel moest omgaan en negeerde het een tijdje. Maar nu niet meer: ik besloot uit te zoeken wat er mogelijk is. Ik vond wat contacten die me verder hielpen, las over de Formule E en ging met mijn kartbaan in gesprek. Ik wil zelf ervaring opdoen en al lerende mijn kennis delen. Want samen leren we sneller en is onze impact groter. Ik vraag jullie dan ook mee te denken om de website te verrijken en een community te gaan bouwen van bewuste(re), duurzame(re) kart coureurs. 

2 // Nieuwe uitdaging

Ook was ik toe aan wat nieuws. De afgelopen jaren bouwde ik een fantastisch netwerk van ‘kartvrienden’ op, waar ik in competitie veel van leerde en veel plezier mee had. Mijn vaste thuisbasis voor karting was Circuit Park Berghem, waar de baan met diverse layouts de beste uitdaging in Nederland biedt en de medewerkers fantastisch zijn. Maar na die jaren is het toch ook leuk wat nieuws te proberen. Ik reed al eens een test in een Tillotson T4, met een ID engine, deed races in een ProKart en ervaarde de Rotax Max via Autostrada Motorsport. Allemaal geweldige ervaringen, juist vanwege het andere karakter van de karts. Maar met het rijden in 1 kart was ik écht meteen verkocht: de elektrische kart van de Letse maker Blue Shock Race. Geluidloos van 0 naar 100 in 4 seconden… Ik zocht het na en realiseerde dat mijn eigen auto daar 12 seconden over doet!

Duurzamer en sneller, een prachtig uitgangspunt om een nieuw avontuur mee te starten. In 2023 ga ik verkennen hoe het is om in een Belgisch/Nederlands kampioenschap uit te komen. Daarbij heb ik steun gevonden van diverse partners, die dit avontuur voor mij mede mogelijk maken. Ik ga me verder verdiepen in de techniek van de kart en in andere mogelijkheden om de kartsport te verduurzamen. Ik ga mijn netwerk uitbreiden en interviews houden. Op deze website kan wie geïnteresseerd is meelezen en leren over de mogelijkheden. Of ik een beetje kan meekomen in zo’n kampioenschap en of het bevalt, we gaan het zien. Wie niet waagt, wie niet wint!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *