Duurzaamheid
Waarom?
Ik vind dat we ook bij karten moeten gaan nadenken over duurzaamheid en leg je uit waarom.
Kart
Wat kan je aan verduurzaming doen bij de keuze voor en het gebruik van je kart? Lees het hier.
CircuitS & Events
Ook circuits en evenementen kunnen en moeten op termijn veel duurzamer en wel op deze manier.
Waarom?
Kart
Elektrische karts
Deze karts rijden met accu’s en een elektromotor. Als je schone energie gebruikt, is er geen uitstoot. Ze veroorzaken ook geen geluidsoverlast, hebben enorme tractie en het gedrag van de motor is softwarematig in te stellen. Ook zijn de karts zijn technisch nagenoeg onderhoudsvrij. Nadelen zijn een eenmalige dure aanschaf en bijbehorende relatief dure laadinfrastructuur. Indoor zie je al vaak elektrische karts, op buitenbanen is het relatief nieuw. Diverse merken ontwikkelen spectaculaire race karts die meer en meer de aandacht zullen trekken. Hoe meer rijders de overstap gaan maken, hoe meer ook op termijn de kosten zullen gaan dalen.
Dit seizoen rijd ik in de Electric Kart Series, het enige volledig elektrische kart kampioenschap van Nederland en België. Ik doe dat in een kart van het merk Blue Shock Race uit Letland. Ook zijn er andere merken en concepten waar het elektrisch rijden volop in ontwikkeling is. Meer leren van deze concepten en de techniek? Lees hieronder mijn interviews!

Co2-neutrale brandstoffen
Dit zijn geavanceerde synthetische brandstoffen waarbij bij de verbranding geen nieuwe CO2 vrijkomt. Bij de productie wordt namelijk bestaande CO2 gebruikt als een van de grondstoffen. Met gebruik van hernieuwbare elektriciteit wordt een synthetische brandstof gemaakt. Die wordt gecombineerd met ethanol afkomstig uit biomasssa. Dit alles bij elkaar resulteert in de nieuwe brandstof. De kosten zijn nog relatief hoog en bij verbranding vindt wel enige luchtvervuiling plaats.
De technologie is nieuw maar wordt steeds meer toegepast en opgeschaald. Met de brandstoffen van bijvoorbeeld P1 fuels wordt al gereden in de FIA wereldkampioenschappen voor toerwagens en rally wagens. Dit jaar volgt het WK Karting en in 2026 de Formule 1. Deze kampioenschappen bieden voor fabrikanten een mooi platform, want via de racerij is veel te leren en te ontwikkelen. Want ook in de toekomst zullen er nog vele voertuigen rondrijden met een verbandingsmotor.

WATERSTOF
Karts op waterstof? Dat is zeer zeldzaam. Maar er is geëxperimenteerd met deze techniek in karts. Sinds 2007 heeft het studententeam Forze Hydrogen Racing, vanuit de TU Delft, waterstof techniek in een kart toegepast. Ze bouwden drie prototypes om te leren over de techniek. Waterstof blijkt echter vooral geschikt in toepassingen waar langdurig veel vermogen nodig is, zoals in endurance races. Of we ooit nog karts zien op waterstof? Wie weet!

CircuitS & Evenementen
Circuits
Op termijn moeten alle kartcircuits voldoen aan het Environmental Accreditation Programma van de FIA (lees meer). In stappen moeten zij voldoen aan eisen die een score opleveren van 1 ster (basic practice), 2 sterren (good practice) of 3 sterren (best practice). Hierbij wordt onder duurzaamheid verstaan: energie, CO2-reductie en klimaat, stikstof emissies, geluid, natuurlijke omgeving en biodiversiteit, grondstoffen en materialen, afval en vervuiling, toxische stoffen en veiligheid en gezondheid op en naast het circuit. Bij sportaccommodaties moet 49% CO2 reductie (ten opzichte van 1990) gerealiseerd zijn in 2030 en 95% in 2050.

Evenementen
Ook evenementen zelf kunnen veel doen om te verduurzamen. Nu is dat vaak nog vrijblijvend, maar ook dit zullen op termijn eisen worden. Als organisator van een evenement kun je inspiratie en hulp vinden. Zo heeft de KNAF een handleiding voor de verduurzaming van evenementen (download) opgesteld. Die helpt een organisator praktisch op weg met laagdrempelige vragen en antwoorden. Een voorbeeld: Is het mogelijk om de CO2 voetafdruk van het evenement te (laten) berekenen en hiervoor compensatie toe te passen? Ook is er van alles mogelijk met bijvoorbeeld het recyclen van afval en kart banden.

















