eerste kart demo rit op synthetische brandstof

Bij de opening van het jaarlijkse Damon Hill Festival of Karting, eind juni in Engeland, was dit keer een wel heel bijzondere demonstratie: voor de eerste keer ooit werd een reguliere kart gevuld met 100% klimaatneutrale synthetische brandstof en werden enkele demonstratie rondes afgelegd. Achter het stuur niemand minder dan oud Formule 1 wereldkampioen Damon Hill. Ik zat zelf op de eerste rang en sprak met Damon en de mensen van Zero Petroleum, die de brandstof produceerden.

De brandstof wordt gemaakt op basis van water en zuurstof via een ingewikkeld chemisch proces. Daarom kan het bedrijf nog maar 30 liter brandstof per dag produceren en is het erg duur, maar de verwachting is dat ze dit de komende jaren flink opschalen waardoor ook de kosten dalen. De ‘drop-in’ brandstof kan zo een reguliere brandstofmotor in – zonder enige aanpassing – en gebruikt worden. Er komt evenveel CO2 vrij bij het rijden als er bij de productie van de brandstof in wordt gestopt: zo is het dus klimaatneutraal. 

Damon reed slechts 2 demonstratierondes, maar dat was voldoende om te zien dat de kart prima liep en er geen verschil leek met reguliere brandstof. Hij noemde het na afloop één van de oplossingen om karten ook in de toekomst te blijven doen, omdat wereldwijd alle uitstoot omlaag moet. Helaas kon de endurance race die volgde nog niet worden verreden op deze brandstof, vanwege de genoemde hoge kosten. Wie weet rijden we over enkele jaren wel deze race op de brandstof, in Engeland en wereldwijd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *