Enerverende dag op raceway venray

VRIJE TRAININGEn en kwalificatie

Mijn eerste weekend in de BENL Electric Kart Series was op Raceway Venray. Al een week van tevoren was er op het Limburgse circuit niets dan regen voorspeld: het kwam met bakken uit de hemel. Mijn kart werd voorzien van de nieuwe bakken en bumpers met mijn eigen ‘Cas Karting’ livery, zodat ik goed herkenbaar aan de start kon verschijnen. Maar eerst waren daar de vrije trainingen. 

Met extreem veel water op de baan was het al gauw een kwestie van de juiste lijn vinden om grote plassen staand water te vermijden. Ik vond gauw mijn ritme want kende het circuit nog van mijn uitingen in het Nederlands ProKart kampioenschap (hoewel het toen droog was). In mijn klasse was ik deze sessies de snelste op de baan. Maar uiteraard was dat niet van belang; het ging om het wennen aan de omstandigheden.

In de kwalificatie maakte ik na 2 rondes helaas een cruciale fout. Iets te enthousiast kwam ik bij de snelle chicane net te ver naast de kerbstone, waar een diepe kuil met water was. Ik kreeg een golf water over mij heen, maar leek geen schade te hebben. Toch bleek na enkele bochten er wat mis en opeens raakte ik op een langzaam stuk in een spin… omdat mijn achterwiel eraf viel! Veilig aan de kant wachtte ik de sessie af en werd met een quad teruggebracht naar de paddock. Gelukkig was er vanwege lunchtijd een wat langere break en kon de kart met een nieuwe naaf en velg gerepareerd worden.

 

de 3 sprintraces

De eerste race startte ik vanaf de 26e en laatste plek, vanwege de problemen in de kwalificatie. Ik wist de eerste bochtensectie geduld te bewaren en zag een aantal karts op elkaar rijden. Dankuwel! Ik maakte flink plaatsen goed en kon ook op deze gekregen positie het tempo goed handhaven. De spray was immens en de grid groot; het was spannend en soms beangstigend tegelijk. Wat een ervaring! Mijn vizier besloeg en het zicht was matig, maar ik kon met een goed tempo de race finishen op P15. Na de race bleek wel dat ik 1 zij-bak was verloren, omdat die blijkbaar niet goed vast zat. Ik vond die terug ergens langs het circuit en had de kart gauw weer in 1 stuk.

Bij race 2 bleken mijn regenbanden al flink versleten. Ik was immers de dag gestart op gebruikte regenbanden, waar de concurrentie allemaal nieuwe sets hadden. Nu bleek dat mij tijd te kosten, want de grip werd minder en minder. Door het vele onderstuur verloor ik veel tempo en posities, maar wist die zonder problemen uit te rijden. 

De derde en laatste race was echt een kwestie van oppassen en uitrijden. De voorbanden waren bijna slicks, terwijl de regen nog altijd flink naar beneden kwam. Ik beschouwde deze race vooral als training om wat lijnen te proberen, maar met zo veel onderstuur was het geen serieuze strijd meer om positie.

Conclusie van de dag

Al met al een enorm leerzame dag. Bovendien was het erg gezellig naast de baan: ondanks de regen was het een feest om weer nieuwe mensen te ontmoeten, met de andere rijders te praten over de belevenissen, en met de geweldige jongens van het HubvanDoornecollege als crew was de kart na elke sessie weer in top-staat. De slijtage van mijn regenbanden had ik echt verkeerd ingeschat, maar dat is de prijs die ik betaal voor het rijden op gebruikt rubber in plaats van nieuwe sets. Op naar het volgende race weekend in april!

Het podium van race 1 van de BENL Electric Kart Series, klasse Senior Masters: 
Geert Aben (P1), Bartek Meerten (P2) en ik zelf (P3)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *