Damon Hill Festival of Karting

Op de langste dag van het jaar werd het Damon Hill Festival of Karting georganiseerd: een endurance kart race voor het goede doel. Op initiatief van oud Formule 1 wereldkampioen wordt jaarlijks de race verreden, met beginners en grote sterren door elkaar, om geld op te halen voor stichting halow. Zij helpen kinderen met leerproblemen en autisme zo goed mogelijk op weg naar een zo zelfstandig mogelijk volwassen leven. Net als in 2017 en 2022 stond ik dit jaar aan de start. Op uitnodiging van team Ignition Pro hadden we een sterk team bijeen met een duidelijk doel: het podium!

Damon Hill's All Star team

Damon had dit jaar twee vrienden uit zijn Formule 1 tijd uitgenodigd: Johnny Herbert, die races won voor  Benetton toen hij de teamgenoot van Michael Schumacher was, en Perry McCarthy, die in 1992 uitkwam voor het langzaamste Formule 1 team en later ’the Stig’ werd in Top Gear van de BBC. Damon’s zoon Josh racete ook dit jaar, maar in een ander team.

Team Ignition Pro

Nick Butcher, oprichter van  Ignition Pro, had zijn snelste race vrienden uitgenodigd. Het team bestond naast Nick uit Alex Walker (GB4 en Formule 4 coureur), Tristan Niesslein (duurzame autosport expert), Ellis Spieza (elektrisch race talent en kampioenschapsleider in de Nxt Gen Cup) en ik zelf (commentator Jake Sanson noemde mij ’the Dutch legend, the electric and endurance kart racer’). Onder alle andere teams waren ook de Apex Preditors, met twee goede bekenden van vorig jaar; zij zouden het winnende team blijken te worden dit jaar.

Gevecht met Johnny Herbert

Mijn stint, als 4e van de 5 coureurs, viel dit jaar niet samen met Damon Hill – zoals vorig jaar wel het geval was. Maar dit jaar had ik minstens net zo’n gaaf gevecht: voor mijn neus kwam Johnny Herbert de pits uit en een half uur lang waren we aan elkaar gewaagd. We haalden elkaar keer op keer in en hadden veel lol tijdens de race. In mijn video verslag is duidelijk te zien waarom!

Op weg naar het podium

Na goede stints van alle teamgenoten reed Ellis als afsluiter ons van de 4e plek naar het podium, met nog maar enkele ronden te gaan. Wat een spanning en sensatie: we stonden te schreeuwen langs de kant! De droom van Nick, die al vele jaren meedeed, werd eindelijk verwezenlijkt. Het All Star team met Hill, Herbert en McCarthy kreeg meerdere zwarte vlaggen vanwege ’track limits’ en viel daarom terug naar een 6e plek. Organisator Daytona hanteert de strikte regel dat er niet 4 maar ook niet 2 wielen over de witte lijnen of kerbstones mogen tijdens de race. Hoewel dit uitgebreid en duidelijk werd gecommuniceerd, zowel voor als tijdens de race, gingen McCarthy en Herbert toch zo vaak in de fout dat ze de straf kregen. Gelukkig kon iedereen er smakelijk om lachen! Wat een topdag!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *